Eläinkiropraktiikka


Kiropraktinen hoito on manuaalista terapiaa, jota käytetään monien sairauksien ja suorituskyvyssä esiintyvien ongelmien hoitoon. Ko. hoidossa keskitytään löytämään ja korjaamaan selkärangan biomekaanisia toimintahäiriöitä (eli subluksaatiokomplekseja) ja näiden vaikutuksia kehon hermojärjestelmään. Tämä hoito ei korvaa eläinlääketieteellisetä hoitoa, mutta tarjoaa uusia hoitomenetelmiä selän ja tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoitoon. Kiropraktiikan avulla voidaan usein poistaa akuutin tai kroonisen kipuoireilun syy.

 

Selkärangan toimintahäiriö on selkänikaman toiminnallinen ryhtivirhe tai nikaman rajoittunut liikerata eläimen selkärangassa. Se vähentää selän joustavuutta ja vaikuttaa suorituskykyyn sekä aiheuttaa lisääntynyttä jäykkyyttä ja lihasjännitystä. Selkänikamien rajoittunut liike voi vaikuttaa selkärangasta erkaneviin hermopareihin ja tämä aiheuttaa muutoksia hermon toiminnassa.

 

Eläin, joka kärsii selkärangan toimintahäiriöstä, muuttaa asentoa kompensoidakseen selkärankansa rajoittunutta liikettä ja erityisesti välttääkseen kipua. Tämä lisää mekaanista jännitystä raajoissa ja selkärangan osissa ja johtaa rajoittuneisiin liikkeisiin sekä lihaskunnon huononemiseen ja pahimmassa tapauksessa nivelrikkoon.

 

Yleisimmät syyt selkärangan toimintahäiriön syntyyn.

Päivittäin useimmat eläimet altistuvat tilanteille, missä selkärangan terveys on vaarassa.

Esimerkiksi:

  • Traumat: liukastumiset, putoamiset ja kompastumiset.
  • Kuljetukset: pitkäkestoiset kuljetukset, onnettomuudet, huono iskunvaimennus kuljetuksissa ja epätasainen ajotyyli voi aiheuttaa vaurioita.
  • Liikunnan puute: liian pieni ulkoilualue tai liian lyhyet lenkit eivät helpota eläimen kireystiloja, eläin ei pääse rentoutumaan mm. hevonen ei pääse pukittamaan eikä piehtaroimaan.
  • Ikä: ikääntyminen lisää sekä pienten ja isojen selkärankavammojen oireilua.

 

Hevosilla pitää vielä kiinnittää erityistä huomiota seuraavaan:

  • Kengitys: huono kavionhoito ja vääränlainen kengitys vaikuttavat hevosen tapaan liikkua.
  • Satula: huonosti istuva satula on tavallisin syy selkäongelmiin.
  • Ratsastaja: ratsastajan istunta (esim. kiero istunta) voi johtaa hevosen selkäongelmiin.

 

Kuinka selkärankaongelmat oirehtivat?

Tavallisin oire on kipu. Eläimet tavallisesti oirehtivat asennolla ja liikkumishaluttomuudella. Eläimet pyrkivät kompensoimaan kipua muuttamalla asentoaan tai tapaansa liikkua, mikä johtaa useimmiten muihin ongelmiin, kuten esim. niveltulehduksiin ja -muutoksiin.

 

Esimerkiksi hevosella selkärangan ongelmat aiheuttavat suorituskyvyn laskua, epänormaaleja asentoja, tottelemattomuutta ratsastaessa, muutoksia käytöksessä (äkäisyys, pelokkuus, kivuliaat ilmeet, yhden tai useamman jalan askeleen lyhentyminen, jäykkyys, taipumattomuus, lihasten surkastuminen, kompastelu). Takajalat eivät työskentele normaalisti, rajoittuneet liikeradat eri askellajeissa, hevonen on toiselle ohjalle raskaampi ajaessa tai ratsastaessa, myös hevosen epäsymmetrinen tai vähentynyt hikoilu voi aiheutua selkärangan ongelmista. Subluksaatiokompleksi voi vaikuttaa kehoon myös monilla muilla tavoilla kuin ylläolevilla oireilla.

 

Selkärangan ongelmien hoito on kiropraktista hoitoa. Eläinkiropraktikoksi kouluttautuneen eläinlääkärin tai kiropraktikon tavoitteena on korjata muutokset eläimen selkärangan linjauksessa ja palauttaa normaali nivelen liikkuvuus. Korjausliikkeet ovat erittäin tarkkoja, nopeita ja lyhyitä matalavoimaisia korjausliikkeitä, joissa liikutetaan niveltä sen fysiologisen liikeradan ulkopuolelle kuitenkaan ylittämättä anatomisia rajoja.    

Täydellinen kiropraktinen hoito sisältää myös raajojen ja leukanivelen tutkimuksen ja tarvittaessa hoidon. Hoidon tarkoituksena on osoittaa neurologiset toimintahäiriöt selkärangassa ja palauttaa sen liikkuvuus. Hoidon jälkeen lihasten ja nivelsiteiden tarkoituksena on tukea selkärankaa ja säilyttää sen uusi asento. Korjaukset voidaan joutua suorittamaan useita kertoja, kunnes keho hyväksyy normaalin liikkeen ja jotta lihakset sekä nivelsiteet alkavat tukea ja ylläpitää liikettä. Suurin osa hevosista edistyy huomattavasti 1-4 hoitokerran jälkeen. Krooniset ongelmat useimmiten vievät pidemmän aikaa parantuakseen ja vaativat enemmän hoitokertoja, kun taas akuutit ongelmat usein ratkeavat nopeammin.

 

Selkärankaongelmien tunnistaminen

Ammattitaitoinen eläinkiropraktikko on koulutettu tunnistamaan ja hoitamaan subluksaatiokomplekseja. Ratsastajat, valmentajat ja omistajat pystyvät kuitenkin itsekin tarkkailemaan hevostensa selkärangan kuntoa.

 

  • Liikkuvuuden tutkiminen

Liikkuuko hevonen vapaasti kaikkiin suuntiin sekä ratsastajan kanssa, että ilman? Esim. voit testata ”porkkana”-testillä, jossa pyydät hevosta kääntämään päätään molemmille puolille sen kylkiä. Erot kaulan taipuisuudessa voivat olla merkki kaularangan ongelmista.

Selkää painettaessa kevyesti ylhäältäpäin selän tulisi kevyesti ja helposti joustaa ja heilua, selkä ei saa tuntua jäykältä tai kovalta.

 

  • Lihasten tunnustelu

Esiintyykö hevosen isoimmissa lihasryhmissä epäsymmetrisyyttä tai jännitystä? Treenatun lihaksisto tulee olla symmetrinen ja tuntua napakan elastiselta, mutta ei liian kovalta tai pehmeältä. Kevyt painallus lihaksissa ei saa aiheuttaa kipua

 

  • Selkärangan tunnustelu

Tunnustellessasi selkärankaa huomioi epätasaisuudet ja muodot luustossa. Vertaile luukyhmyjä molemmin puolin selkärankaa ristiselän alueella. Luukyhmyjen tulisi olla samalla tasolla.

 

Oikein suoritettuna kiropraktinen hoito voi olla tehokas keino ylläpitää eläimen terveyttä. Sitä voidaan käyttää akuuttien sekä kroonisten ongelmien hoidossa. Kroonisten nivelvaivojen kuten kinnerpatin, sädeluuontuman tai jännevammojen täydentävänä hoitomuotona kiropraktinen hoito voi tukea toipumista ja ennaltaehkäistä toissijaisia selkäongelmia.  

 

Eläimen elämänlaadun ja terveyden ylläpitäminen on tärkeää varsinkin iäkkäitä eläimiä hoidettaessa. Nuorilla hevosilla kiropraktisia hoitoja suositellaan ennaltaehkäisevässä mielessä. Kiropraktinen käsittely hoitaa selkävaivan syytä eikä pelkästään oiretta, mitä eläinlääkinnällinen hoito tarjoaa.

 

Kiropraktinen hoito palauttaa nivelen liikkeen mahdollistaen hevosen parhaan suorituskyvyn.

 

Mikäli kiinnostuit kiropraktisesta hoidosta eläimellesi, ota yhteyttä ja varaa aika.

 

Eläinlääkäri ja eläinkiropraktikko Inka Kämper

puh. 045 1076236

wdteamoy@gmail.com

Facebook: Eläinlääkäri ja eläinkiropraktikko Inka Kämper

Hinnasto:

Hevonen: ensimmäinen käynti 180 euroa (sis. alv.), seuraavat käynnit 150 euroa (sis. alv.) jos edellisestä käynnistä on alle 3 kk. Hintoihin lisätään matkakorvaus ja mahdolliset lääkkeet. Hoidon kesto 1-1,5h (noin). 

Pieneläinhinnat kysyttäessä.

Etsi